Ahir l’Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya, ens va fer una xerrada sobre els Consells municipals LGTBI i la Llei 11/2014.

Quant als Consells municipals, va destacar que el moment inicial, en què ens trobem actualment a Lleida, és el més important perquè s’ha de definir el reglament del Consell, els objectius, els membres que hi formaran part, així com els nivells de participació (quins poden exercir dret a vot i quins no). Entre els membres que hi poden formar part, habitualment s’hi troben les entitats LGTBI, els grups municipals, els sindicats, entitats feministes i afins, la Universitat, persones que per la seva trajectòria sigui important que en formin part. Ens va aconsellar primer incloure a entitats amb capacitat jurídica, però deixar la porta oberta a aquelles que també treballen per o amb el col·lectiu encara que no estiguin constituïdes legalment.

Els consells funcionen en plenaris i tenen també una comissió permanent. A Lleida ens va aconsellar funcionar en plenaris cada dos mesos, com es fa al CM de Girona i que la permanent fos per a convocar i preparar els plenaris. A més, el consell té grups de treball sobre temes específics (per exemple, desplegament de la llei, trans, gent gran, assetjament escolar…)

També va recomanar que el CM aprovés un Pla municipal LGTBI amb un nombre d’accions concretes sobre un nombre de temes diversos com poden ser memòria històrica, gent gran, diversitat funcional LGTBI, protocols d’ensenyament, biblioteques, etc.

Per començar, ens va instar a demanar que es creï una taula per començar a treballar el reglament del Consell.

Agraïm a l’Eugeni la seva xerrada, als membres grups municipals Marta Gispert (CIU), Francesc Gabarrell (Crida-CUP) i José Maria Córdoba (Ciutadans) i a la Violant Cervera (JuntsxSí), parlamentària i ponent de la Llei 11/2014 la seva presència i les aportacions que van fer-hi.